De 4 gijzelaars in Toulouse zijn vrij

In Toulouse, in Frankrijk, zijn de vier mensen die gegijzeld waren in een bank, allemaal vrij. Een man die beweerde dat hij lid was van Al Qaeda hield hen sinds vanochtend gegijzeld. De elite-eenheid van de politie heeft het gebouw uiteindelijk bestormd en de gijzelnemer overmeesterd. De gijzelnemer is gewond.

De man kwam de bank binnen iets na 10 uur vanmorgen.  De omgeving rond het gebouw werd afgezet door de politie en de buurt werd ontruimd.

Het blijft onduidelijk waarom de man dit gedaan heeft. Eerst werd er gesuggereerd dat het om een mislukte overval ging die uit de hand gelopen was.

De plaatselijke procureur, Michel Valet, zei later op de dag dat de gijzelnemer uit religieuze overtuiging handelde. Sommige politiebronnen beweerden dan weer dat de man psychische problemen heeft. Die these is door de zus van de gijzelnemer bevestigd. "Zij vertelde aan de aanwezige journalisten dat hij als kleine jongen al aan jeugdzorg was toevertrouwd omdat hij bang was voor de buitenwereld", aldus correspondent Frank Renout.

In maart was Toulouse het toneel van de moordpartijen van Mohamed Merah. Die vermoordde zeven mensen voor hij uiteindelijk gedood werd door de RAID-eenheid van de Franse politie bij de bestorming van zijn appartement.

De slachtoffers van Merah waren drie militairen, drie joodse kinderen en een rabbijn. Ook hij claimde in naam van Al Qaeda te handelen. Het bankgebouw was op amper 100 meter van de flat van Merah.