Geen B-attesten meer in lager middelbaar

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil de B-attesten in het lager secundair onderwijs afschaffen. Dat zegt hij in een interview met De Morgen. Hij wil ook dat leerlingen van het 1e tot 3e jaar in het secundair onderwijs een algemene opleiding krijgen.

Smet wil komaf maken met het zogenoemde watervalsysteem, waarbij leerlingen telkens afzakken naar een lager niveau van onderwijs. Leerlingen die een B-attest krijgen, hebben namelijk de keuze: het jaar overdoen of naar het volgende jaar gaan, maar op een lager niveau, bijvoorbeeld van het technisch naar het beroepsonderwijs.

Wie van niveau moet zakken, raakt vaak gedemotiveerd en stopt soms zelfs met school nog voor hij of zij een diploma heeft. Een op de zes leerlingen verlaat het onderwijs zonder een diploma.

Meteen wil Smet (foto links) ook een ander aspect van de B-attesten wegwerken, namelijk bij elitescholen. Die gebruiken het B-attest wel eens om een andere school te suggereren aan leerlingen die niet goed genoeg presteren of niet meteen binnen het schoolprofiel passen.

Een ander deel van Smets schoolplan is de algemene opleiding in de eerste drie jaren van het secundair onderwijs. "Dat moet het watervaleffect ook tegengaan en een keuze van studierichting uitstellen", argumenteert Smet.

School krijgt ook punten

Minister Smet is ook van plan om de scholen te laten evalueren, en alles in een "databundel" te zetten die ouders kunnen inkijken zodat ze scholen kunnen vergelijken. Er komt geen ranking van de scholen, zegt Smet, maar de scholen zullen beoordeeld worden op verschillende indicatoren.

"Nu gebruikt de schoolinspectie vaak het criterium het aantal A-attesten om te bepalen of een school goed bezig is. Maar dat zegt niets over de kennis van de jongeren bij de instroom, doorstroom en uitstroom. Dat is ook een indicator van het niveau van de school."