Heeft Griekenland vanavond coalitieregering?

De voorzitters van de conservatieve partij Nea Dimokratia, de socialistische partij Pasok en Democratisch Links (Dimar) zitten in Athene opnieuw samen om een coalitieregering te vormen. Het is de derde dag van de onderhandelingen.
Antonis Samaras en Evangelis Venizelos (18/06/12).

Volgens de Griekse staatsradio zou een nieuwe regering vanavond een feit zou zijn en zou de eed morgen afgelegd kunnen worden.

Antonis Samaras, de rechtse leider en winnaar van de verkiezingen, zit opnieuw samen met Evangelos Venizelos, de voorzitter van Pasok. Na afloop van zijn onderhoud met Samaras heeft Fotis Kouvelis, de voorzitter van Democratisch Links, aangekondigd een coalitieregering van Nea Dimokratia en Pasok te zullen steunen. Volgens Kouvelis zou er tegen vanavond een akkoord over een regeringsprogramma bereikt kunnen worden.

Vanavond vervalt het mandaat dat Samaras als winnaar van de verkiezingen gekregen heeft om een regering te vormen. Slaagt Samaris niet in zijn missie, dan zou Alexis Tsipras van het extreemlinkse Syriza aan zet komen. Hij heeft echter al laten weten dat hij geen zin heeft om deel uit te maken van een regering onder leiding van Nea Dimokratia.

Er is grote internationale druk op het land om snel een regering te vormen. De Griekse partijen moeten het eens worden over plannen om nog verder te besparen.