Invloedrijke filmcriticus Andrew Sarris overleden

De Amerikaanse filmcriticus Andrew Sarris is overleden. Sarris was een van de meest invloedrijke filmcritici van de Verenigde Staten. Hij stierf vanmiddag op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Manhattan.

Andrew Sarris was een sterke aanhanger van de auteurstheorie, die ontstond in de jaren vijftig. Die theorie gaat ervan uit dat een regisseur van een film onherroepelijk zijn of haar stempel drukt op een film. Sarris was de man die de Franse theorie introduceerde in de Verenigde Staten.

Sarris schreef meerdere jaren voor bladen als NY Film Bulletin en The Village Voice. Tijdens die periode in zijn carrière werd hij vaak gezien als een rivaal van collega Pauline Kael, die veel kritiek uitte op de auteurstheorie.

In 1989 verliet Andrew Sarris The Village Voice om te gaan schrijven voor de New York Observer. Daar bleef hij aan het werk tot in 2009. Sarris gaf ook lange tijd les in film aan de Columbia University in New York.