Moskeestewards moeten overlast beperken

Meer Antwerpse moskeeën gaan vrijwillige stewards inzetten om de ramadan in goede banen te leiden. Moslims bezoeken dan vaker de moskee, vooral na zonsondergang. Vorig jaar liep er al een proefproject met 3 moskeeën, deze zomer nemen 12 gebedshuizen deel aan het project.

In totaal zullen 35 vrijwilligers zich inzetten om de overlast in de buurt van de moskeeën te beperken. Dit jaar werken 12 islamitische gebedshuizen mee aan het project, vorig jaar waren dat er nog drie. Vooral tijdens de ramadan, die dit jaar tussen 19 juli en 19 augustus valt en traditioneel de drukste periode voor de moskeeën is, zullen de stewards optreden. De moskeeën worden dan vooral na zonsondergang bezocht.

Concreet houden de moskeestewards toezicht aan de poorten van de gebedshuizen en vragen ze de bezoekers niet te blijven napraten. Ze vormen ook het aanspreekpunt voor de buurtbewoners wanneer er toch geluidshinder is of er problemen zijn met foutparkeerders.

Naast de stewards worden er ook andere maatregelen genomen door de moskeeverenigingen. Vorig jaar al namen Marokkaanse moskeeën het initiatief om het laatste avondgebed te vervroegen. Ze werken ten slotte samen met het buurttoezicht en de politie waarmee ze informatie uitwisselen.