Parende schildpadden bewaard als fossielen

In Duitsland hebben paleontologen negen fossielen van parende schildpadden gevonden. De dieren zouden zo'n 47 miljoen jaar geleden in giftig water terechtgekomen zijn. Volgens de onderzoekers gaat het om unieke fossielen.

De negen fossielen zijn allen paren van een mannetje en een vrouwtje. De schildpadden werden over een periode van jaren ontdekt in de Messel-put nabij Darmstadt, waar al meer belangrijke paleontologische ontdekkingen zijn gedaan.

Volgens de onderzoekers werden de parende dieren overvallen door giftig water in een meer dat er ooit was op de site. "Om de paar honderd jaar is er in dit type vulkanische meren een plotse uitstoot van koolstofdioxide, waardoor alles vergiftigd wordt", zegt Walter Joyce van de Universiteit van Tübingen.

De schildpadden bleven op die manier in paarhouding bewaard in de afzettingen op de bodem van het meer. De paleontologen menen dat het gaat om unieke fossielen, omdat het de enigen zouden zijn van gewervelde dieren die tijdens de seks stierven en zo bewaard zijn.

"De kans dat beide partners tegelijk sterven is erg klein, dat beide partners bewaard blijven is nog onwaarschijnlijker", zegt Joyce. De schildpadden zijn van de soort Allaeochelys crassesculpta, die intussen al lang uitgestorven is.