Peiling: N-VA doet Hasselt en Genk daveren

Volgens een interne peiling van het onderzoeksbureau iVOX zou de N-VA in Hasselt de politieke verhoudingen danig door elkaar schudden. De N-VA zou meteen goed zijn voor 28,4% van de stemmen. Helemaal Hasselt (SP.A-Groen-onafhankelijken) zou zijn absolute meerderheid verliezen. Ook in Genk zou CD&V haar absolute meerderheid verliezen.

Zes jaar geleden trok de N-VA samen met CD&V naar de Hasseltse kiezer. Het kartel sleepte toen 24,7% van de stemmen in de wacht, goed voor 10 van de 41 zetels. Pro Hasselt, het kartel van SP.A en Groen, haalde 48,3 %, een absolute meerderheid.

Zoals vrijwel overal in Vlaanderen nemen CD&V en de N-VA nu alleen deel aan de verkiezingen. Uitgekeken wordt vooral naar de factor N-VA. Kan de N-VA met minder bekende lijsttrekkers op gemeentelijk vlak meevaren op de nationale positieve golf?

Heel zeker, als we de peiling van iVOX mogen geloven, die Het Belang van Limburg kon inkijken. Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan zou de N-VA van lijsttrekker Steven Vandeput (grote foto) in Hasselt meteen goed zijn voor 28,4% van de stemmen en de absolute meerderheid van Helemaal Hasselt (SP.A-Groen-onafhankelijken) breken.

Helemaal Hasselt (kleine foto: SP.A-burgemeester Hilde Claes) zou met 31,8% van de stemmen wel de grootste partij blijven. Een verlies van 16,5% in vergelijking met 2006. CD&V klokt in de peiling af op 17,9%. De N-VA en CD&V zijn in de peiling dus goed voor 46,3% van de Hasseltse stemmen. Vlaams Belang (13,9% in 2006) en Open VLD (12,5% in 2006) duiken nu onder de 10%.

En in Genk?

Volgens de peiling zou niet alleen de absolute meerderheid in Hasselt gebroken worden, ook de CD&V-meerderheid in Genk zou aan diggelen geslagen worden.

Ook daar blijft CD&V (kleine foto: CD&V-burgemeester Wim Dries) wel de grootste partij, met 39,4% van de stemmen. Maar de N-VA is hier ook meteen goed voor 27,5%. Ter vergelijking: in 2006 klokte het kartel CD&V/N-VA af op 45,7%, een absolute meerderheid.

Pro Genk (kartel SP.A-Groen) haalt 13,6% (23,7% in 2006), Vlaams Belang 10,8% (16,7%), PvdA 4,9% (5,6%) en Open VLD 3,5% (8,6%).

lees ook