Samaras legt eed af als Grieks premier

In Griekenland heeft de conservatieve leider Antonis Samaras de eed afgelegd als nieuwe premier. Morgen zou de nieuwe regering van de conservatieven van Samaras, de socialistische Pasok en de kleine partij Democratisch Links aantreden.

Samaras (boven) was bij president Papoulias verslag komen uitbrengen over de regeringsonderhandelingen. Hij kon melden dat hij naast zijn Nea Dimokratia ook kan rekenen op parlementaire steun van de socialistische Pasok en Democratisch Links. Samen zouden die een ruime meerderheid hebben.

Volgens de socialistische voorzitter Evangelos Venizelos (links) zou de nieuwe regering vanavond al samengesteld kunnen worden. 

De nieuwe regering zou dan meteen contact opnemen met de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. De regering belooft om de hervormingen en besparingen die de EU heeft opgelegd in ruil voor hulp, te blijven uitvoeren, maar vraagt ook onderhandelingen over een verzachting van die voorwaarden om Griekenland enig perspectief te bieden.

Bankier komt op post Financiën

Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de nieuwe minister van Financiën. Volgens sommige bronnen zou dat Vassilis Rapanos worden, de huidige voorzitter van de Nationale Bank van Griekenland. Dat is niet de centrale bank, maar een van de grote privébanken.

Rapanos is 65 en is in het verleden al opgetreden als adviseur van socialistische regeringen in Athene. Hij leidde in 2001 een comité dat de invoering van de euro moest voorbereiden en werkte voor een denktank van de Griekse werkgevers. Rapanos was in het verleden ook topman van telecomgroep OTE.

Een belangrijke eerste afspraak is de "cruciale Europese top" van eind deze maand. 

Drievoudige coalitie in Griekenland

Het Griekse kiessysteem bevoordeelt de grootste partij en daardoor kan die meestal alleen een regering vormen. De voorbije maanden werd in Athene evenwel geregeerd door een coalitie tussen de twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, en even ook door technocraten.

Dat was uitzonderlijk en een gevolg van de financiële crisis. Nu komt er zelfs een coalitie met drie partijen: de conservatieven, de socialisten en Dimar, een kleinere pro-Europese fractie.