Spaanse en Italiaanse rentes koelen af

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties is vandaag fors teruggevallen. Toch blijven die nog altijd gevaarlijk hoog, wat lenen erg duur maakt. Het nieuws dat Griekenland nu toch een stabiele regering krijgt, doet de paniek over de andere eurolanden wat wegebben.

De Spaanse rente op 10 jaar schommelt vandaag rond de 6,7% Dat is nog altijd hoog, maar een pak minder dan de piek van 7,16% maandag. Dat was toen het hoogste peil sinds de invoering van de euro tien jaar geleden.

De Italiaanse rente op 10 jaar is gedaald tot 5,7%. Vorige week was die opgeklommen tot 6,22%. Beide landen hebben sindsdien geld opgehaald op korte termijn, maar dat gebeurde wel tegen een erg hoge rente.

De rentestijging is nu wat bekoeld. Wellicht heeft de komst van een nieuwe regering in Griekenland de onrust over de eurozone nu wat doen wegebben. Ook de plannen van de G20-top in Mexico om de wereldeconomie wat aan te zwengelen, zijn positief onthaald. Toch zijn de problemen van vooral de Spaanse banken en regio's nog altijd erg groot.