Topambtenaren klagen over "betutteling" regering

De topambtenaren van de verschillende overheidsdiensten hebben een brief gestuurd naar premier Elio Di Rupo (PS). Dat schrijft De Standaard. Ze klagen over een gebrek aan autonomie en hebben het over "betutteling" van de regering.

"Er heerst bij de regering een totaal wantrouwen tegenover de administratie", luidt het in De Standaard. "Wij moeten zeer zware selecties doorkomen om een federale overheidsdienst te leiden. Geef ons dan ook de verantwoordelijkheid om die te leiden."

De topambtenaren klagen over een gebrek aan autonomie. Zelfs de kleinste dossiers worden onderzocht door een werkgroep die premier Di Rupo rond zich verzameld heeft en ze moeten de goedkeuring van de regering krijgen, aldus Dirk Cuypers, de voorzitter van de FOD Volkgezondheid.

"Er wordt ons gevraagd om managementplannen uit te tekenen, performantie-indicatoren op te stellen, een interne audit op poten te zetten, enzovoort. Maar waar dient het allemaal voor als iemand anders de beslissingen in uw plaats neemt", vraagt Monique De Knop, voorzitster van de FOD Binnenlandse Zaken.

Volgens de woordvoerder van Di Rupo past het onderzoek door de werkgroep van de premier "in de strikte budgettaire discipline die we vandaag hanteren". "Het is een van de argumenten die we bij Europa hebben gebruikt om te bewijzen dat we ons begrotingsdoelstellingen zouden halen. De maatregel wordt geëvalueerd bij de komende begrotingscontrole."