VN-top over duurzaamheid een maat voor niets?

De Belgische delegatie die is afgezakt naar de VN-top over duurzame ontwikkeling in de Braziliaanse hoofdstad Rio De Janero is niet tevreden met de slottekst. "Te weinig ambitie" klinkt het. Tegelijkertijd krijgt ons land vandaag het verwijt te weinig te doen voor duurzame ontwikkeling.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) reageert dat de Rio+20-top "geen concrete engagementen oplevert" en hij is niet de enige. Europees klimaatcommissaris Connie Hedegaard zegt dat "niemand tevreden is over de tekst. Ze is zwak, en dat weten we allemaal".

Morgen zal de slottekst officieel bekend gemaakt en ondertekend worden, maar de eerste reacties beloven dus niet veel goeds over de engagementen die er in staan.

De Rio+20-top, officieel de United Nations Conference on Sustainable Development, komt 20 jaar na de eerste "Earth Summit" van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro. Het doel van de bijeenkomst is de mensheid op een meer duurzaam pad te zetten en de armoede te verlichten zonder het milieu in gevaar te brengen.

Slecht rapport voor Belgische duurzaamheid

Toch is het opvallend dat de Belgische ministers meer maatregelen wilden zien. Want niet toevallig vandaag komt het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling met een rapport naar buiten over de vooruitgang van duurzame ontwikkeling in ons land.

En wat blijkt? We krijgen helemaal geen goede punten. Onze ecologische voetafdruk is de voorbije jaren niet gedaald, het aantal auto's in ons land blijft maar toenemen en het aantal kilometers dat we afleggen is maar liefst verdrievoudigd. Daar houdt het slechte nieuws nog niet op: we stoten meer CO2 uit en we nemen dubbel zoveel plaats in om te wonen.

Het goede nieuws is dat we in staat zijn om op minder vervuilende manieren rundsvlees te kweken. Het aantal broeikasgassen dat daarbij uitgestoten wordt daalt al sinds 2000.

Onze ministers hebben dus kritiek op het overleg in Brazilië, maar als ze in de slottekst van de top te mager vinden is er blijkbaar genoeg te doen in eigen land waar onze politici vandaag nog aan kunnen beginnen.