Wijnschandaal treft de Bourgogne

Het Franse wijnhuis Labouré-Roi zou tussen 2005 en 2009 geknoeid hebben met de etiketten. Die zouden niet precies de inhoud van de flessen weergeven, waardoor klanten veel te veel betalen voor het product.

De fraude kwam aan het licht toen bleek dat op de etiketten gewonnen medailles werden vermeld die niet eens bestaan. Ook werd er meer wijn in flessen verkocht dan de opbrengst die bij de oogst was gemeld.

In totaal zou er tussen 2005 en 2009 geknoeid zijn met bijna twee miljoen flessen wijn. Zo zouden grand cru's zijn aangelegd met goedkope landwijn die zo toch duur werd verkocht of werden dure etiketten geplakt op flessen met gewone wijn.

Labouré-Roi werd in 1832 opgericht en heeft een omzet van 35 miljoen euro. Het bedrijf is de derde "négociant" van de Bourgogne. Dat is een bedrijf dat eigen wijngaarden bezit, maar vooral wijn van anderen koopt en onder eigen label bottelt.

Nadat de fraude bekend geraakt is, hebben een aantal winkelketens flessen van het bedrijf meteen uit de rekken verwijderd. Een grote Chinese bestelling zou zijn geannuleerd.

"Niet noodzakelijk slecht nieuws"

Het schandaal betekent ook een deuk in het imago van de hele Bourgogne-wijnstreek. Die heeft het de voorbije jaren toch al moeilijker om tegen de concurrentie op te boksen.

Toch kan het fraudeschandaal op termijn ook positief zijn voor de Bourgogne, aldus wijnkenner Alain Bloeykens in "Vandaag" op Radio 1. Volgens hem tonen recente schandalen aan dat de controles strenger worden en ook efficiënter, wat op termijn het imago kan verbeteren.

Na het beruchte schandaal met antivries in Oostenrijkse wijn werd in dat land een erg strenge wijnwetgeving van kracht, ondersteund door scherpe controles, want dan weer de kwaliteit in de hand werkte en fraude bemoeilijkte.

Bloeykens denkt ook niet dat het schandaal de kandidatuur van de Bourgogne om door de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- uitgeroepen te worden tot werelderfgoed, in het gedrang zal komen. De Unesco neemt daarbij niet enkel de wijn, maar ook de landschappen en de architectuur in overweging, stelt hij.