91 jobs weg bij kunstgrassen van Desso

Bij tapijt- en kunstgrasproducent Desso in Dendermonde verliezen 91 mensen hun job, 79 arbeiders en 12 bedienden. De afdeling kunstgras wordt geherstructureerd, het bedrijf zal de kunstgrasvelden die het maakt, niet langer zelf tuften en coaten.

Volgens het bedrijf is het niet meer winstgevend om zelf de kunstgrasvelden te tuften en te coaten. Het zou voordeliger zijn om hun kunstgrasgaren te laten tuften tot afgewerkte grasvelden door een ander bedrijf. Desso blijft wel nieuwe garens voor kunstgrasvelden ontwikkelen, verkopen en installeren.

De directie heeft de intentie om 91 jobs te schrappen, gisteravond op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt aan het personeel en de vakbonden. Die zullen nu met de directie samenzitten om een sociaal plan voor het vertrekkende personeel te komen. Bij Desso werken nu 450 mensen.

"We hadden in de wereld van het kunstgras wel wat beweging verwacht, omdat we merken dat het op een aantal plaatsen in die sector niet zo goed gaat, maar dat uitgerekend Desso zo zwaar zou saneren, dat hadden we niet verwacht", zegt ACV-afgevaardigde Carl De Clercq.

Tuften is het procédé waarbij stukjes garen (of kunstgras in dit geval) in een gaasstramien worden geschoten met een tuftapparaat. Het garen komt daardoor in een U-vorm rond het gaasstramien te zitten en wordt afgesneden, waardoor er plukjes garen (kunstgras) ontstaan. Coating is het aanbrengen van een beschermende laag lak of verf.

Meest gelezen