"Anders Breivik is ontoerekeningsvatbaar"

Volgens de openbaar aanklagers is massamoordenaar Anders Breivik ontoerekeningsvatbaar en moet hij naar een psychiatrische instelling. Dat hebben ze gezegd in hun slotpleidooi.

Na tien weken is het einde van het proces tegen Anders Breivik in zicht. Vandaag mochten de aanklagers hun slotpleidooi houden. Ze deden er urenlang over. Maar hun conclusie was duidelijk: Breivik is geen politieke terrorist, maar een bloeddorstige gek, die geen enkele genade toonde voor zijn slachtoffers.

Breivik doodde vorige zomer 77 mensen in Noorwegen. Eerst liet hij een bom ontploffen in de hoofdstad Oslo en vervolgens schoot hij jongeren dood op een politiek zomerkamp (foto).

Volgens de aanklagers zijn er voldoende twijfels over zijn toerekeningsvatbaarheid. Zij vinden dan ook dat Breivik niet naar de gevangenis moet, maar naar een psychiatrische instelling.

Breivik zelf maakte opnieuw een gebaar met zijn gebalde vuist. Morgen zullen zijn advocaten ongetwijfeld pleiten dat de massamoordenaar wél toerekeningsvatbaar is.