"Excuses, onze reporter is nog jong en onwetend"

Een lokale Chinese tv-zender heeft een flater gemaakt. In Xi'an riepen de inwoners de hulp in van het onderzoeksprogramma "Up close" om een merkwaardige vondst te ontleden. Een boer had immers bij het graven van een waterput iets gevonden wat op een "paddenstoel" leek.

Het was de jonge Ye Yunfeng die naar het stadje werd gestuurd. Zij sprak met de boer en bestudeerde samen met hem en andere inwoners de "zeldzame paddenstoel" die in een emmer met water lag. "Toen we op een diepte van 80 meter aan het graven waren, botsten we op een lang vlezig ding. Het heeft een neus en een oog, maar we weten niet wat het is", reageerde een van de omstanders.

Ye beschreef het "ding" ook voor de kijkers. "Zoals we allemaal kunnen zien, lijkt dit op een paddenstoel. Aan deze kant kunnen we een paar lippen zien, aan de andere kant is er een gaatje. Het voelt echt vlezig aan." 

De lokale bevolking en de reporter hadden ook al het internet geraadpleegd en concludeerden dat het om een lingzhi-paddenstoel ging. Een zeldzame paddenstoel die wel in de streek voorkomt.

Rubberen kunstvagina

Enkele opmerkzame kijkers zagen in het object echter totaal iets anders en contacteerden de tv-zender met de melding dat de paddenstoel simpelweg een rubberen kunstvagina is. Het illustere paddenstoelfilmpje ging al snel viraal.

Tot grote schaamte van de tv-zender die de dag nadien excuses plaatste op zijn website. "Hey, in verband met een item dat gisteren iedereen deed lachen. Het incident is overal gevolgd, gedeeld en becommentarieerd. Onze reporter is nog jong en onwetend. We willen via deze weg iedereen bedanken voor de kritische bemerkingen. Onze excuses."

lees ook