"Golf van Mexico is back in business"

De Verenigde Staten hebben nieuwe gebieden in de Golf van Mexico vrijgegeven voor olieboringen, twee jaar na de enorme olieramp. Shell en BP zijn de grootste bieders.

Het is de eerste keer sinds de olieramp van 2010 dat de regering-Obama concessies vrijgeeft in nieuwe delen van de Golf van Mexico. In 2010 ontplofte het boorplatform Deepwater Horizon van oliebedrijf BP en honderden miljoenen liters olie stroomden in zee (foto onder: zeesterren op dood koraal).

Bedrijven konden bieden op 43 nieuwe concessies. Onder meer Statoil, Shell en BP hebben voor in totaal 1,7 miljard dollar geboden, zo maakte de Amerikaanse overheid bekend. "De Golf van Mexico is back in business", zegt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar. "Dit is goed voor meer banen en voor de Golf-economie."

Bij de concessies kan tot 3.400 meter diep geboord worden. Milieuorganisaties protesteren fel tegen de Amerikaanse overheid. Obama wil streven naar meer oliewinning door de VS zelf, om minder afhankelijk te zijn van olie uit het buitenland, en daarbij komt vanuit Republikeinse hoek zware druk.

Mag Shell boren in de ijszee bij Alaska?

Eerstdaags krijgt Shell van de Amerikaanse overheid vermoedelijk ook groen licht om te gaan boren in de ijszee voor de kust van Alaska.

Daartegen heeft Greenpeace vandaag geprotesteerd bij enkele hoofdkwartieren van de oliegigant, onder meer in Nederland. "Het ijzige klimaat, de krachtige stormen en de geïsoleerde ligging van het gebied maken het onmogelijk om een olielek te stoppen of om op te ruimen."