"Maximaal 62 miljard nodig voor Spaanse banken"

Er zou in het slechtste geval 62 miljard euro Europese steun nodig zijn om de Spaanse banken te saneren. Dat zeggen twee kantoren die de Spaanse financiële sector hebben doorgelicht. Het bedrag is lager dan de 100 miljard die de eurozone wou voorschieten.

Een tijd geleden had de Spaanse regering twee auditkantoren gevraagd om een doorlichting te maken van de financiële sector in het land. Dat moest duidelijkheid geven over hoe groot de problemen van de Spaanse banken zijn.

Er werden twee scenario's uitgewerkt: een vrij neutraal en een waarbij Spanje nog verder zou wegzakken in een recessie en waarbij de vastgoedprijzen nog verder zouden kelderen.

Vandaag heeft de centrale bank de resultaten bekendgemaakt. Volgens het Amerikaanse kantoor Oliver Wyman zou er in het gunstigste geval 16 tot 25 miljard euro nodig zijn. In "the worst case scenario" zou dat oplopen tot 62 miljard euro.

Het Duitse kantoor Roland Berger gaat in die twee gevallen uit van ergens tussen de 25 en de 51 miljard euro.

Hoe dan ook is dat minder dan de 100 miljard euro die de eurozone bereid is om op tafel te leggen voor de Spaanse banken. Spanje heeft nog wel niet officieel om die Europese hulp verzocht, maar wellicht zou dat niet lang meer duren.

Spaanse rente blijft wel erg duur

Vanochtend heeft Spanje overigens 2,2 miljard euro opgehaald op de kapitaalmarkt en dat op middellange termijn. De rente voor het schuldpapier op twee jaar lag op 4,706% tegenover 2,069% begin maart. Die op drie jaar steeg van 4,876% naar 5,457% en die op vijf jaar van 4,960% naar 6,072%.

Spanje blijft dus in de wurggreep van de dure rentevoeten. De rente op 10 jaar is weliswaar teruggevallen van 7,16% maandag tot ongeveer 6,5%, maar dat is nog altijd erg hoog en belooft weinig goeds voor de volgende schijven van staatsleningen.

Vanavond vergadert de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, over de schuldencrisis. Wellicht zal Spanje daar dan officieel om Europese noodhulp voor de banken vragen.