"Vlaanderen steekt ESM geen stokken in de wielen"

"De discussie heeft een gemengd karakter, maar aangezien het dringend is, zal Vlaanderen de goedkeuring van het Europees noodfonds (ESM) niet blokkeren." Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

"Muyters blokkeert Europees noodfonds", zo staat vandaag in De Morgen. Zo zou het geld dat onder meer Griekenland en de Spaanse banken nodig hebben, niet meteen vrijkomen. "Die berichtgeving is zeer tendentieus", zegt Peeters in "De ochtend".

"We hebben deze week overlegd en advies gevraagd aan de Raad van State: heeft de Vlaamse regering inspraak bij de goedkeuring van het Europees Stabiliteitsmechanisme?" Volgens Peeters is het advies van de Raad van State niet zo duidelijk.

"Maar het moet duidelijk zijn: mochten we op onze strepen staan, dan is dit zeker een gemengde discussie. Voor ons is het daarom belangrijk dat Vlaanderen dit mee goedkeurt. We hebben inderdaad een discussie met de federale regering, maar gezien de ernst van de situatie zal de Vlaamse regering pragmatisch zijn. Vlaanderen zal geen stokken in de wielen steken, het geld is dringend nodig."

Vlaanderen houdt het noodfonds dus niet tegen, volgens Peeters, maar zit zijn regering er toch niet mee verveeld? "We moeten samen met de federale regering akte nemen van de principiële discussie."