"Wegrestaurants zijn duur, sanitair is er pover"

De wegrestaurants aan de grote snelwegen zijn duur en het sanitair laat vaak te wensen over. Dat is de conclusie van een kwaliteitstest van 18 mobiliteitsorganisaties bij 65 wegrestaurants. In ons land zijn 3 wegrestaurants getest: Tienen, Groot-Bijgaarden en Barchon.
Wegrestaurant in Groot-Bijgaarden.

Als uitgangspunt voor de test werden de wensen van een gezin genomen, bestaande uit 2 volwassenen, 2 kinderen en 1 baby. Experts uit de catering- en hotelsector hebben elk wegrestaurant 2 keer anoniem bezocht op verschillende dagen, om toevallige resultaten uit te sluiten. 5 van de 65 servicestations scoorden "slecht", 27 waren "acceptabel", 33 "goed".

Op een checklist stonden 110 punten over :

  • verkeersveiligheid (parkings en wegen)
  • de buiteninrichting en faciliteiten
  • de toegankelijkheid (onder meer voor mindervaliden)
  • de bediening
  • de catering (het proeven van menu's en de hygiëne)
  • het shopaanbod
  • de faciliteiten voor families en kinderen
  • de sanitaire hygiëne (stalen worden genomen van deurklinken en wc-brillen worden onderzocht in labo's)
  • de tarieven

Het servicestation in Tienen kreeg de beoordeling "slecht", de op 1 na slechtste score zelfs van de 65 onderzochte stations. "Het sanitair was niet alleen vuil, maar ook oud. De faciliteiten voor kinderen zijn ontoereikend evenals het aanbod in het restaurant en de shop", zegt Touring.

Groot-Bijgaarden heeft de score "aanvaardbaar" gekregen. De kindvriendelijkheid, het restaurant, de sanitaire hygiëne en het personeel scoorden goed, maar het aanbod koude gerechten is er dan weer slecht. Barchon scoort "goed", al is er wel kritiek op de hoge prijzen in de shop.

De wegrestauranttest

Het onderzoek werd uitgevoerd in 12 Europese landen door de Internationale Automobielfederatie FIA, in ons land vertegenwoordigd door Touring.

In België werden Tienen, Groot-Bijgaarden en Barchon getest. Daarnaast: 7 servicestations in Spanje, Oostenrijk en Italië, 6 in Zwitserland, 8 in Frankrijk, 5 in Nederland, telkens 2 in Tsjechië, Slovenië, en Servië, 3 in Kroatië, 1 in Luxemburg, en 6 in Duitsland en nog eens 6 truckstops in Duitsland.

Beste leerling: Oostenrijkse Wörthersee parking op de A2 tussen Velden Ost en Pörtschach

Slechtste leerling: Servische autosnelwegstop op de A1 tussen Peccini en Ruma