"Zoek ruimtes met airco op en drink veel water"

Terwijl de Belgen naar zomer snakken, heeft New York zijn voorlopig warmste dag van het jaar al achter de rug. Gisteren was het meer dan 30° Celsius in de Amerikaanse stad en vandaag kan de temperatuur er tot boven 35° Celsius oplopen.

Burgemeester Michael R. Bloomberg heeft zijn stadsgenoten opgeroepen ruimtes met airco op te zoeken, veel water te drinken en zich te bekommeren om hun kinderen, vrienden en buren.

"Het is cruciaal dat de New Yorkers alle voorzorgen nemen om zichzelf en hun families te beschermen tegen de hitte", zegt Bloomberg.

De onderwijsinstellingen vragen om buiten spelen en oefenen te beperken tijdens de warmste momenten. Op verschillende plaatsen in de stad (onder meer in gemeenschapscentra en openbare bibliotheken) zijn er in totaal 455 door airco gekoelde ruimtes geopend voor het publiek.

Vorig jaar was er in augustus in New York een hittegolf die minstens 31 levens geëist heeft.