Belgische festivals pakken uit met gevestigde waarden

Morgen start de Graspop Metal Meeting en wordt de officiële aftrap gegeven van de Belgische festivalzomer. Opvallend is dat er veel gevestigde waarden uit verschillende genres op de Belgische podia staan. Velen onder hen hebben al een indrukwekkende carrière uitgebouwd en zijn al sinds de jaren 70 of 80 bezig.
The Cure gaf op zaterdag 26 mei al een gesmaakt optreden op Pinkpop.

Graspop pakt dit weekend uit met namen als Motörhead, Slayer, Machine Head, ex-Guns N' Roses-gitarist Slash en Guns N' Roses. De veelbesproken band rond Axl Rose staat gepland om zondag vanaf 22.50 uur het festival af te sluiten, maar in het verleden gingen hun optredens al vaker met veel vertraging van start.

Ook dit weekend heeft TW Classic Sting, de voormalige frontman van The Police, en Lenny Kravitz op zijn affiche. Volgend weekend pakt Herman Schueremans op de wei van Werchter uit met een aantal andere kleppers. Zo is The Cure op de openingsdag van Rock Werchter de hoofact. De band rond Robert Smith die al sinds 1976 aan de slag is, toert deze zomer langs de grote Europese festivals en  staat voor de zesde keer op de wei. Ook de rockbands Pearl Jam en Red Hot Chili Peppers krijgen een stek bovenaan op de affiche.

Tijdens hetzelfde weekend staan souldiva Erykah Badu en de New Yorkse hiphopformatie Public Enemy op de podia van Couleur Café op de terreinen van de Tour & Taxis in Brussel.

Les Ardentes verwelkomt een weekend later Morrissey en singer-songwriter Patti Smith (foto in tekst). In Luik staan ook de hiphoppers van Cypress Hill op de affiche.

Gent Jazz heeft dit jaar een zeer eclectische affiche, die gesierd wordt door topnamen uit verschillende genres. Zo is op de openingsavond de legendarische flamencogitarist Paco De Lucia te bewonderen en worden ook Antony and the Johnsons en neo-soulman D'Angelo (rond wie het een decennium stil bleef) op de Bijloke-site verwacht.

Het internationaal vermaarde Tomorrowland lokt dan weer de top uit de dance-scène naar De Schorre in Boom. Onder anderen Avicii, Swedish House Maffia en David Guetta bouwen er in het laatste weekend van juli een feestje.

De Lokerse Feesten pakken onder meer uit met The Beach Boys (foto in tekst), Bryan Ferry (ex-Roxy Music) en P.I.L. (Johnny Rotten).

Pukkelpop is er -na de dramatische editie van vorig jaar- in geslaagd om de absolute headliner van vorig jaar Foo Fighters opnieuw op het hoofdpodium te krijgen. Als de stemproblemen van de IJslandse zangeres Björk tijdig opgelost geraken, staat ook de zangeres van "It's oh so quiet" en "Army of me" op het  hoofdpodium van het festival in Kiewit.

Tijdens hetzelfde weekend programmeert Jazz Middelheim dan weer de crème de la crème uit het genre. Toots Thielemans viert in het Park Den Brandt in Antwerpen nogmaals zijn 90e verjaardag. Ook saxofonist Ornette Coleman (82) en Paolo Conté (75), bekend van "Max", staan er op het podium.

De festivalganger wordt dit jaar dus op zijn wenken bediend door de verschillende organisatoren. Hopelijk slagen de artiesten erin aan de hoge verwachtingen van hun fans te beantwoorden.