Dessel is klaar voor stevige rock en harde metalen

Vandaag wordt met de 17e Graspop Metal Meeting de festivalzomer op gang geschoten. Morgen, zaterdag en zondag zullen 77 bands aantreden op 4 podia. De stille Kempen worden naar goede gewoonte een weekend opgevrolijkt met de hardste muziek.

Wie een combiticket heeft, kan vanavond al terecht in de Metaldome. Om 18 uur start de eerste editie van GMM Metal Quest. Drie zorgvuldig geselecteerde Belgische metalbands spelen de finale van een talentenjacht. Een vakjury selecteert een winnaar die zich een heel jaar Graspop Metal Meeting 2012 band mag noemen. De groep krijgt een cd-opname cadeau en mag optreden als voorprogramma van een internationale band.

Na de talentenjacht worden de beste 100 metalalbums aller tijden gedraaid. Deze hitlijst gaat gepaard met een videoshow.

Vrijdag om 11.30 uur staan de eerste bands op het podium klaar. Een opvallende naam de eerste namiddag is de Amerikaanse death metalband Possessed die voor het eerst op het podium van Graspop aantreedt. Na een schietongeluk belandde hun zanger verlamd in een rolstoel waardoor optreden niet meer zo vanzelfsprekend is.

De eerste festivaldag biedt meteen een stevige headliner met Ozzy Osbourne (foto) & Friends. De noodgedwongen annulatie van Black Sabbath blijft een spijtige zaak maar het aantrede van frontman Ozzy -die enkele vrienden aansleept- is zonder twijfel een waardige vervanger. Een van die vrienden is trouwens ex-Guns N' Roses-gitarist Slash, die in de late namiddag het veld ongetwijfeld al in vuur en vlam zal zetten.

Op dag twee springt vooral Twisted Sister in het oog, de groep die sinds de jaren 70 het hardrockgenre opvrolijkt dankzij krullenbol Dee Snider. Ook zij spelen voor het eerst op Graspop.

Het grootste knuffelmoment

De driedaagse hoogmis van de metal wordt afgesloten met een recordpoging. Tijdens het festival wordt uit een samengestelde top 10 de ultieme Metal Ballad gekozen. De winnende slow levert hopelijk een groots knuffelmoment op vlak voor de laatste headliner. Iedereen weet dat in de hardste bolsters vaak de blankste pitten verscholen zitten. Het is tijd om dat in de praktijk te brengen.

Guns N' Roses mag het slotakkoord geven. De band rond Axl Rose (foto) plant een set van meer dan 2,5 uur. Hopelijk laat de man niet zo lang op zich wachten als zijn vorige passage in Dessel.

Op de affiche schitteren heel wat namen die het genre mee op de kaart hebben gezet. De Kempense zandgrond zal ongetwijfeld weer het decor zijn van de betere wall of death en circle pit.

De affiche van Graspop Metal Meeting 2012

vrijdag 22 juni
mainstage: Tracer - Godsmack - Black Label Society - Slash - Sabaton - Slayer - Ozzy Osbourne & Friends
marquee 1: Skeletonwitch - Ensiferum - Sacred Reich - Paradise Lost - Amon Amarth - Lamb of God
marquee 2: I killed the Prom Queen - Unearth - August Burns Red - Devildriver - Sick of it all - Kyuss Lives!
metaldome: Saille - Winterfylleth - Possessed - Aborted - Obituary - Cannibal Corpse

zaterdag 23 juni
mainstage: Powerwolf - Adrenaline Mob - Primal Fear - Thin Lizzy - Trivium - Megadeth - Twisted Sister - Limp Bizkit
marquee 1: Alestorm - Death Angel - Eluveitie - Exodus - My Dying Bride - Dimmu Borgir
marquee 2: While she Sleeps - The Spudmonsters - All Shall Perish - Comeback Kid - Fear Factory - Pennywise
metaldome: Kobra and the Lotus - Heidevolk - Dear Superstar - Suicidal Angels - Brutal Truth - Nasum - Ihsahn-Leprous

zondag 24 juni
mainstage: Six Hour Sundown - Sebastian Bach - Europe - Killswitch Engage - Machinehead - Motörhead - Guns N' Roses
marquee 1: MaYaN - Ugly Kid Joe - Gotthard - Jon Oliva's Pain - Behemoth - Children of Bottom
marquee 2: Cancer Bats - Emmure - H2O - AxeWound - Gojira - Hatebreed
metaldome: The Treatment - Black Spiders - Spoil Engine- Rival Sons - Betraying the Martyrs - Texas in July

klik hier voor de website