Egypte nog voor onbepaalde tijd zonder president

In Egypte heeft de kiescommissie laten weten dat het de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen voorlopig niet bekendmaakt. Dat wakkert de politieke spanningen nog aan.
Aanhangers van de moslimbroeders protesteren al dagen op het Tahrirplein.

De kiescommissie zou vandaag bekendmaken wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Maar dat is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. De commissie zegt dat er meer tijd nodig is om de klachten over de stembusslag te onderzoeken.

Afgelopen weekend trokken de Egyptenaren naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, een opvolger voor "farao" Hosni Moebarak, die vorig jaar na bijna 30 jaar van de macht werd verdreven.

Twee kandidaten maken nog kans: Mohammed Mursi van de Moslimbroederschap en Ahmed Shafiq (kleine foto), die tijdens het volksprotest enkele weken premier was onder Moebarak. Beide kandidaten hebben de overwinning al opgeëist.

Dat de bekendmaking van de resultaten is uitgesteld, wakkert de spanning in de Egyptische politiek en op straat nog aan. Al enkele dagen is er opnieuw protest op het Tahrirplein in Caïro, vooral van de moslimbroeders.