Explosieven gevonden bij Zweedse kerncentrale

In Zweden zijn gisteravond explosieven gevonden op het terrein van een kerncentrale ten zuiden van Göteborg. Het land heeft de waakzaamheid rondom alle kerncentrales verhoogd.
De Ringhals-centrale in Varberg.

Snuffelhonden detecteerden de explosieven gisteravond tijdens een routinecontrole. Ze lagen in een vrachtwagen op het terrein van de Ringhals-centrale, de grootste van het land. De centrale ligt in Varberg, op zo'n 70 kilometer van Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden. De politie heeft niet bekendgemaakt om welk type explosieven het gaat en in welke hoeveelheid.

Er is een onderzoek gestart, maar voorlopig zijn er nog geen verdachten. De bestuurder van de vrachtwagen zou niet betrokken zijn bij de zaak. "De explosieven zijn duidelijk door een buitenstaander op de truck gelegd", aldus een politiewoordvoerder.

De explosieven hadden geen ontstekingsmechanisme. Er was dus geen gevaar voor een ontploffing. De directie van de centrale zegt ook dat een explosie van de vrachtwagen sowieso "geen ernstige schade" had kunnen aanrichten.

Er zijn 3 kerncentrales met samen 10 nucleaire reactors in Zweden. Ze staan in voor ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie in het land. Bij alle centrales is de waakzaamheid verhoogd.

Meest gelezen