File-ellende is nergens zo groot als in ons land

Van alle Europeanen en Noord-Amerikanen verliezen de Belgen de meeste tijd in de file. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf INRIX berekend aan de hand van de gps-gegevens van 100 miljoen voertuigen. Brussel en Antwerpen zijn nummer 2 en 3 in de lijst van ergste filesteden.

Het onderzoeksbureau INRIX baseert haar conclusies op snelheidsmetingen bij 100 miljoen voertuigen in 31 landen. De resultaten zijn opvallend. De Belgen verloren in 2011 in totaal 55 uur in de files. Daarmee staat ons land op 1 in de lijst van meest dichtgeslibde landen. Nederland en Italië vervolledigen de top 3.

Wie in ons land tijdens de spitsuren onderweg is, doet gemiddeld 21 procent langer over zijn traject dan buiten de spitsuren. Het absolute zwaartepunt van de Belgische files situeert zich op vrijdag tussen 16 en 17 uur in Antwerpen. Een automobilist doet er op dat moment gemiddeld 40 procent langer over zijn traject dan op een filevrij tijdstip. Vrijdag is ook elders het drukst, op maandag kom je het snelst van je werk terug.

De ergste filesteden in België zijn Brussel en Antwerpen. Je verliest er op jaarbasis gemiddeld respectievelijk 72 en 71 uur in het verkeer. Alleen in de Italiaanse stad Milaan is het fileleed nog groter. In grote steden als Parijs (op 4 in de lijst) en Londen (op 10) verloopt het verkeer dus een pak vlotter. In België vervolledigen Gent, Charleroi en Luik de top 5 van ergste filesteden.

De onderzoekers zien ook een verband tussen het fileleed en de economie. Zo daalden de files wereldwijd met 15 procent. In Europa werd er vooral minder  aangeschoven in de landen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, zoals Portugal (-49 procent), Ierland (-25 procent) en Spanje (-15 procent). In België was er een vermindering met 3 procent.

De volledige cijfers van INRIX kunt u hier bekijken. De resultaten die het bedrijf nu heeft voorgesteld, zijn die voor 2011, maar intussen zijn de cijfers voor de eerste maanden van 2012 eraan toegevoegd. Met het schuifbalkje links kunt u zelf een periode instellen.