Fraudezaak rond vismijn van Oostende

De raadkamer van Brugge heeft 11 personen en 4 bedrijven doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor fraude bij de vismijn van Oostende. Een van de verdachten is SP.A-schepen Yves Miroir. Ondertussen is een politiek steekspel over de fraudezaak aan de gang.

De verdachten van de fraude zouden vis, gevangen voor onze kust, verkocht hebben als Ierse vis om zo de Belgische visquota te omzeilen. Schepen Miroir zou daarvan op de hoogte geweest zijn, maar hij ontkent dat. Hij gaat in beroep tegen zijn doorverwijzing.

Politiek steekspel over de vismijn

Ondertussen probeert Jean-Marie Dedecker politiek garen te spinnen uit het hele verhaal. Hij stelt dat ook Open VLD, CD&V en Groen boter op het hoofd hebben. "Alle grote partijen hebben iemand in het directiecomité, iedereen was op de hoogte. CD&V en Open VLD doen gewoon mee met de SP.A. Zelfs de groenen hadden met Wouter De Vriendt iemand in het directiecomité. Die roerde zich ook niet", zegt hij.

De Vriendt ontkent dat laatste. Hij zegt dat hij nooit in het directiecomité heeft gezeten, enkel in de raad van bestuur sinds 2007. Het gerechtelijk onderzoek gaat over fraude in 2004, toen De Vriendt nog niet politiek actief was. "Verder wil ik ook nog benadrukken dat ik in die raad van bestuur wel degelijk verschillende keren luid aan de alarmbel heb getrokken. Ook binnen de gemeenteraad interpelleerde ik de meerderheidspartijen SP.A, Open VLD en CD&V over de gang van zaken in de vismijn van Oostende."