Griekse bankier Rapanos krijgt Financiën

In Griekenland heeft de conservatieve premier Antonis Samaris zijn nieuwe regering bekendgemaakt. Vassilis Rapanos, een topman van de Nationale Bank, wordt de nieuwe minister van Financiën. Opvallend is dat er geen parlementsleden van de linkse partijen in de regering zitten.

Vassilis Rapanos is al geruime tijd een toonaangevende figuur in de banksector van zijn land en hij geeft sinds 1992 les aan de universiteit van Athene. Hij werkte op het ministerie van Economie toen Griekenland in 2001in de euro gestapt is. Er wordt van hem gezegd dat hij dicht bij de socialistische Pasok-partij staat.

Opvallend aan de nieuwe regering, een coalitie van de conservatieve Nea Demokratia, de socialistische Pasok en het kleiner Democratisch Links, is dat er geen parlementsleden van de linkse partijen in zitten. Een aantal gewezen Pasok-ministers wilde belangrijke posten in de nieuwe regering maar de partijleiding heeft beslist dat geen enkel parlementslid in de regering mag. 

Ook Democratisch Links heeft besloten om zijn parlementsleden uit de regering te houden. Beide partijen hebben wel elk twee partijfunctionarissen in de regering. Blijkbaar willen ze vermijden dat ze al te zeer geassocieerd zouden worden met de besparingen die de regering zal doorvoeren. 

Het is de bedoeling dat de nieuwe regering haar termijn van vier jaar uit doet, maar de beslissing om geen linkse parlementsleden in de regering toe te laten voorspelt weinig goeds voor de samenhang van de regering. De drie partijen hebben wel een overeenkomst getekend om de nieuwe regering voluit te steunen.

Vanuit Europa lijken er intussen bemoedigende geluiden te komen.  Het speciale steunfonds van de eurolanden maakt 1 miljard euro vrij voor Athene en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, stuurt een delegatie naar Griekenland om daar de begeleidende maatregelen te herbekijken. 

De nieuwe Griekse regering

Eerste minister: Antonis Samaras
Financiën: Vassilis Rapanos
Administratieve Hervorming en e-Governance: Antonios Manitakis
Binnenlandse Zaken: Evripidis Stylianidis
Buitenlandse Zaken: Dimitris Avramopoulos
Defensie: Panos Panagiotopoulos
Ontwikkeling, Competitiviteit, Infrastructuur, Transport and Netwerken: Costis Hatzidakis
Milieu, Energie and Klimaatverandering: Evangelos Livieratos
Onderwijs, Religieuze Zaken, Cultuur and Sport: Constantinos Arvanitopoulos
Arbeid, Sociale Zekerheid and Welzijn: Ioannis Vroutsis
Gezondheid: Andreas Lykourentzos
Plattelandsontwikkeling en Voedsel: Athanasios Tsaftsaris
Justitie, Transparantie en Mensenrechten: Antonis Roupakiotis
Openbare Orde and Bescherming van de Burgers: Nikolaos Dendias
Tourisme: Olga Kefalogianni
Koopvaardij en Merchant Marine and Egeïsche Zaken: Constantinos Mousouroulis
Macedonië and Thracië: Theodoros Karaoglou
Minister van Staat: Dimitris Stamatis