Overlast door onweer valt uiteindelijk mee

Het zware onweer dat was aangekondigd, is van het zuidwesten van het land naar het noordoosten getrokken. Het onweer ging gepaard met felle buien en rukwinden, maar veroorzaakte minder overlast dan was verwacht.

In de vooravond bereikten de zware onweersbuien ons land vanuit Frankrijk en in de loop van de avond en het begin van de nacht trokken ze van zuidwest naar noordoost.

De provincies West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen kregen als eersten te maken met hevig onweer, later volgde de rest van het land. Lokaal viel er veel hevige neerslag en hagel en waren er rukwinden. In West-Vlaanderen en in de buurt van Couvin heeft de brandweer enkele tientallen oproepen gekregen.

Maar al bij blijkt de overlast relatief goed mee te vallen. In een supermarkt in Koksijde ontstond er een lek in het dak. In de buurt van Gent en Sint-Martens-Latem is hier en daar schade aangericht door de felle wind. In Merelbeke kwam een boom op de autosnelweg terecht. In Geel was er een blikseminslag in een huis.

In het hele Brusselse Gewest zijn alle parken afgesloten. Ten vroegste om 8 uur morgenvroeg gaat alles weer open. In Luik was het "Fête de la Musique" geannuleerd uit voorzorg, maar vanavond zijn de organisatoren daarop teruggekomen. Aan de kust heeft het loodswezen alle vissersboten binnengeroepen.