Syrische kolonel vlucht en vraagt asiel in Jordanië

Een Syrische piloot is met een gevechtsvliegtuig naar buurland Jordanië gevlucht en heeft er asiel aangevraagd. Dat zegt de Jordaanse regering. Het is de eerste keer dat een soldaat van het Syrische regime op die manier overloopt.
Een MiG-vliegtuig (archieffoto).

De Syrische staatstelevisie meldde eerder vandaag dat er een gevechtsvliegtuig van het type MiG 21, van Russische makelij, vermist was geraakt tijdens een militaire oefening.

Op de militaire basis Koning Hoessein in het noorden van Jordanië is het vliegtuig dan geland. Aan boord zat een kolonel. Hij heeft politiek asiel aangevraagd in Jordanië. Op dit moment wordt hij ondervraagd, zo deelt het ministerie van Binnenlandse Zaken mee. Het is nog niet duidelijk of er meerdere soldaten aan boord waren.

Het is de eerste keer dat een kolonel mét een gevechtsvliegtuig wegvlucht uit Syrië en de facto overloopt.

De opstand tegen het regime van president Bashar Assad is sinds maart vorig jaar aan de gang en bij gevechten zijn naar schatting al 14.000 mensen omgebracht.

Homs blijft oorlogszone

Het Rode Kruis kan intussen nog steeds geen gewonden evacueren uit Homs, een van de steden die het zwaarst getroffen is door het geweld.

Daar was gisteren overeengekomen dat er een staakt-het-vuren zou zijn, waardoor het Rode Kruis mensen zou kunnen evacueren. Maar voorlopig gaat het geweld nog voort.