Uruguayaanse overheid wil wiethandel overnemen

In Uruguay, in Zuid-Amerika, wil de overheid de verkoop van marihuana in handen nemen. De regering heeft een wetsvoorstel klaar waarin staat dat de softdrug enkel nog door de staat zal mogen worden verkocht. Het plan moet de misdaadcijfers doen dalen.

Het gebruik van marihuana is al min of meer legaal in Uruguay. Voor het bezit van een hoeveelheid voor persoonlijk gebruik, worden geen straffen uitgesproken.

Maar de verkoop ervan is in de handen van criminele drugbendes en dat wil de regering tegengaan. In het kleine Zuid-Amerikaanse land, dat bekendstaat als een van de veiligste van de regio, is het aantal moorden de laatste tijd sterk gestegen.

Hoe de productie van de marihuana zal worden geregeld, is nog niet duidelijk. Wellicht zullen een aantal landbouwers de toestemming krijgen van de overheid om de planten te verbouwen.

Volwassenen die softdrugs willen kopen, zullen zich moeten zich registreren en hun gebruik zal in een database worden bijgehouden. De overheid zal ook een vaste prijs vastleggen.

De omzet van de illegale marihuanahandel in Uruguay nu wordt geschat op bijna 60 miljoen euro. Het plan is omstreden en het debat erover in het Uruguyaanse parlement kan nog verscheidene maanden duren.