Zeker 75 doden bij schipbreuk voor Australische kust

Een boot met 200 migranten is gekapseisd halfweg tussen Indonesië en het Australische Christmas. Er zouden zeker 75 doden zijn. De boot was vertrokken vanuit Indonesië.

De boot met ongeveer 200 inzittenden kapseisde donderdag halfweg tussen Indonesië en Christmas-island. Dat is Australisch gebied dat dichter bij Indonesië dan bij Australië ligt. De passagiers waren waarschijnlijk van plan asiel te zoeken in Australië. Er zouden zeker 75 doden zijn, maar volgens politieofficier Karl O'Callaghan is "een groot aantal" van de passagiers waarschijnlijk verdronken.

De reddingsoperatie van de boot die schipbreuk leed op Indonesische wateren wordt gecoördineerd door de Indonesische hulpdiensten, Australië stuurde in totaal vijf schepen en een vliegtuig. 

Ook in december 2011 zonk een schip voor de kust van het eiland Christmas, er verdronken toen 200 asielzoekers. Vluchtelingen uit Indonesië die asiel zoeken in Australië nemen vaak grote risico's door de oversteek te nemen met overbevolkte boten.