130 miljard euro voor Europese groei?

Op de mini-top van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben de leiders van die landen een akkoord bereikt over een stimulansplan van 130 miljard euro voor groei in Europa. Dat plan zal volgende week worden voorgelegd op de EU-top.
De Italiaanse premier Mario Monti wilt vlug een geloofwaardig Europees akkoord.

De Italiaanse premier Mario Monti overlegt in Rome met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy over de aanpak van de eurocrisis als voorbereiding op de Europese top van 27 en 28 juni.

De vier leiders zijn er tot een akkoord gekomen om een pakket van 130 miljard euro aan groeimaatregelen voor te stellen op de Europese top van volgende week.

Dat geld zou er komen door een kapitaalverhoging van de Europese Investeringsbank (EIB), door projectobligaties voor investeringen in infrastructuur en energie en van ongebruikt geld uit de Europese structuurfondsen.

Monti benadrukte op voorhand de noodzaak van een geloofwaardig Europees plan. “Anders zullen zwakkere landen meer en meer het slachtoffer worden van speculanten.” De Italiaanse premier voegde er aan toe dat de frustratie van de burgers tegenover de EU alleen maar zou groeien.

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos heeft intussen aangekondigd dat zijn land maandag officieel om Europese steun voor de Spaanse banken zal vragen. Er zou maximaal 62 miljard euro nodig zijn.