"De vragende partij" leeft in de gemeenten

"Wil je voor de verkiezingen nog iets kwijt? Grijp je kans bij "De vragende partij"." Het is een oproep op de website van de stad Harelbeke. In Dendermonde vraagt de SP.A dan weer aan kandidaten om zich afzijdig te houden.

"De vragende partij" leeft. Zoveel is duidelijk. Het gemeentebestuur in Harelbeke vindt het een boeiend initiatief: "Wil je zelf ook iets kwijt, grijp dan je kans en surf naar deze website." Het gemeentebestuur vraagt voorstellen te lanceren, die te delen met vrenden en steun te zoeken.

De gemeente wil antwoorden op de mails met de twee meest gesteunde voorstellen die onze redactie binnenkort elke week zal opsturen. “Doe een voorstel aan onze lokale politici en open zo een debat over wat je nauw aan het hart ligt en gerealiseerd wilt zien."

Harelbeke belooft om zelf met zo’n interactief discussieplatform op de proppen te komen: "Via deredactie.be is een initiatief op gang getrokken dat volledig in de lijn ligt van het participatietraject Nieuw Harelbeke (waar u binnenkort meer over hoort)."

"Niet voor politici"

Ook de SP.A in Dendermonde is geïnteresseerd: “Een heel knap initiatief waarmee de VRT ook hoopt de kloof tussen burger en politici te verkleinen."

Maar de partij heeft gemerkt dat kandidaten partijvoorstellen lanceren en dat is niet de bedoeling, redeneert de partij. “"De vragende partij" is er voor de burgers, niet voor kandidaten.”

Daarom roept de SP.A andere partijen op om af te spreken dat kandidaten geen voorstellen posten: “Enkele kandidaten van andere partijen in Dendermonde hebben hier al voorstellen gelanceerd. Maar dat is deontologisch volgens ons niet correct.”

Voor onze redactie is het alvast geen probleem als kandidaten zelf voorstellen doen. Wij vragen de kandidaten dan wel om zich kenbaar te maken.

lees ook