"De vragende partij": mobiliteit scoort opvallend hoog

"De vragende partij", het participatieve verkiezingsdeel van www.deredactie.be, nadert de kaap van 5.000 voorstellen. Opvallendste eerste vaststelling: de meeste voorstellen gaan over mobiliteit: voetpaden, fietspaden, oversteekplaatsen of snelheidsbeperkingen.

Ruim 1.700 voorstellen die werden ingediend bij "De vragende partij", meer dan een derde dus, gaan over mobiliteit. Dit thema steekt met kop en schouder uit boven de andere. Milieu volgt met 500 voorstellen en veiligheid met 480. Ook vrije tijd en wonen scoren goed.

Vele voorstellen over mobiliteit gaan over verkeersveiligheid, maximumsnelheid, parkeerbeleid of openbaar vervoer. Het trefwoord dat onze moderatoren het meeste aanvinken bij die voorstellen is "zwakke weggebruiker". De Vlaming wil vooral veilig over straat lopen of fietsen in zijn buurt.

De voorstellen reiken dikwijls heel concrete oplossingen aan voor lokale situaties.

Enkele voorbeelden:

  • “ik stel voor dat er een aantal veilige oversteekplaatsen komen om de gevaarlijke Kromstraat over te steken.”
  • “Ik stel voor dat je dringend de toestand van de voetpaden eens aanpakt. Echt om armen en benen te breken. Daarboven gaat dan nog eens 's avonds tussen 23u en 6u de helft v/d straatverlichting uit.”
  • “Ik stel voor dat u de paaltjes voor de fietsweg verplaatst tot tegen de straat. Op deze manier wordt de inham niet meer gebruikt als parking. Kinderen kunnen dan ongehinderd fietsen.”

Er zijn ook voorstellen die het gebruik van de wagen niet willen afremmen:

  • “Ik stel voor dat bij het her aanleggen van de straten geen parkeerplaatsen verloren gaan en dat de straten niet te smal gemaakt worden, opdat de mensen geen sluikwegen meer hoeven op te zoeken.”
  • “Ik stel voor dat wij terug kunnen parkeren in de Zandstraat .Onze parkeerstroken zijn afgenomen . Wij hebben maar 1 zijstraat en mogen daar zelfs met onze lichte vracht niet meer parkeren.”

Sommige voorstellen zijn wel heel origineel:

  • “ik stel voor dat er voor inwoners van de stadskern oplaadpunten voor elektrische wagens gefaciliteerd worden in eigen buurt of straat.”

De discussie is dus volop bezig op "De vragende partij". De voorstellen die de meeste steun krijgen worden voorgelegd aan de lijsttrekkers van de gemeente. Steunen ze de voorstellen of niet? Binnenkort meer nieuws.

Doe zelf mee met "De vragende partij"

lees ook