"Haar plotse overlijden is een grote schok"

Vlaams minister van Cultuur heeft met ontzetting gereageerd op het overlijden van Kaat Tilley. "Haar plotse overlijden is een grote schok, maar haar creaties zullen blijven inspireren", klinkt het. Canvas zendt zaterdag "Waarvan akte: Kaat Tilley" uit 2005 opnieuw uit.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft haar deelneming betuigd aan de familie en vrienden van Kaat Tilley. "Voor Kaat Tilley's werk telt wat een recensente ooit schreef: sierlijk, sprookjesachtig, poëzie op maat. Om helemaal weg bij te dromen. Daarvoor kreeg ze lof in Vlaanderen, maar ook wereldwijd", aldus Joke Schauvliege.

"Bij een ontmoeting vorig jaar merkte ik haar grote passie voor de natuur. Ze wou letterlijk mensen dichter bij de natuur brengen en werkte daarom vaak met natuurlijke elementen en verhalen voor haar creaties", meldt Schauvliege.

Kaat Tilley werkte de voorbije maanden ook samen met Music Hall, de producent van de Musical "Peter Pan". "We zijn erg bedroefd door dit tragische nieuws. Haar woorden "It's good to bring a dream to reality, it's good to live a bit between heaven and earth" en haar steeds positieve betrokkenheid inspireerde ons allen", reageert Geert Allaert van Music Hall.

Kaat Debo van het ModeMuseum in Antwerpen meldt dat Kaat Tilley "de afgelopen decennia een eigenzinnig pad heeft uitgestippeld". "Haar romantische en vrouwelijke ontwerpen en haar sterke grafische beeldtaal maakten deel uit van een artistieke wereld die ze consequent heeft opgebouwd.

"Kaat Tilley studeerde niet enkel af aan de modeacademie, maar ze heeft ook een grote invloed gehad op de Antwerpse modewereld", reageert de Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen.

Lene Kemps van Weekend Knack meldt dat Kaat Tiley "ontwierp recht uit het hart". "Kaat Tilley was op haar best als ze mode kon inpassen in haar eigen dromerig universum. Ze ontwierp vanuit emotie en vanuit de filosofie: het leven is al erg en triestig genoeg", aldus de hoofdredactrice van Weekend Knack.

Modeontwerper Walter Van Beirendonck is vandaag het hoofd van de Antwerpse Modeafdeling waar Kaat Tilley afstudeerde. "Alle lectoren van de Antwerpse Modeafdeling betuigen met veel  respect hun medeleven. Zij was een sterke vrouw die schoonheid zocht in alle dingen", zegt Van Beirendonck.

Canvas zendt "Waarvan akte: Kaat Tilley" uit

Canvas heeft zijn zendschema aangepast naar aanleiding van het overlijden van Kaat Tilley. Zaterdagavond om 18 uur zendt de VRT-zender een aflevering met de modeontwerpster uit de gesprekkenreeks "Waarvan akte" (2005) uit. Het programma werd in de winter van 2005 opgenomen in een huis aan een meer in de Sierra de Grazalema in Andalusië.

Kaat Tilley werd er geïnterviewd door een onzichtbare interviewer. Tijdens de uitzending heeft de modeontwerpster het over haar leven en haar werk. Beiden staan in haar geval in het teken van de schoonheid. "Waarvan akte: Kaat Tilley" is al te bekijken op de website van Canvas. Het programma werd voor het eerst uitgezonden op 26 maart 2006.