"Ik kon mijn handtas toch moeilijk achterlaten"

Wanneer supporters vinden dat iets niet verloopt zoals ze het zouden willen, dan durven ze het heft al eens in eigen handen nemen. Zo ook Gina O’Toole die zonder nadenken de ijsgladde piste betreedt om de scheidsrechter aan te manen een gevecht tijdens een ijshockeywedstrijd stop te zetten. Dat ze een opvallend roze jas draagt en haar handtas zelfs meezeult op de piste, draagt nu bij tot internetroem.

Het incident deed zich begin juni voor in Wilmington (VS), maar de YouTube-video werd deze week pas een internethit. Tijdens een ijshockeywedstrijd geraken een aantal spelers met elkaar in gevecht. En ook al blaast de scheidsrechter op zijn fluitje, toch laat hij verder begaan en weigert tussenbeide te komen. Een tweede scheidsrechter probeert de vechtersbazen wel uit elkaar te krijgen, terwijl de eerste nogmaals op zijn fluitje blaast. Dan stormt een moeder in een roze jas én met haar handtas, wiens 16-jarige zoon ook bij de ruzie betrokken is, het veld op en roept naar de scheidsrechter dat hij het spel weer onder controle moet krijgen.

"Mijn zoon schaamde zich, maar begreep het wel"

"Ik heb echt wel gewacht vooraleer ik het veld oprende. Want het YouTube-filmpje begint, toen de ruzie al een minuut bezig was. Die werd almaar erger. En ik heb vroeger ook al gevechten tussen kinderen op een ijshockeyveld gezien, maar dan komt de scheidsrechter snel tussenbeide. Maar dit keer gebeurde dat niet. Ik had schrik dat een van de kinderen er een blessure aan zou overhouden. Ondertussen waren vele ouders aan het roepen dat het moest ophouden. Dan ging het vanzelf: ik opende het deurtje en stapte op het ijs. Ik heb dan de scheidsrechter mijn gedacht gezegd", aldus O’Toole in het praatprogramma Good Morning America.

"De scheidsrechter riep dat ik van het ijs weg moest. Ik zei hem dat hij zijn job moest doen. Het was een duidelijk voorbeeld van onsportief gedrag. Maar ik wil me wel verontschuldigen, indien er onbetamelijke uitspraken uit mijn mond gekomen zijn."

"Het publiek schreeuwde dat ik van het ijs af moest, omdat ze bang waren dat ik zou uitglijden en me pijn zou doen. En wat mijn handtas betreft? Ik kon die toch moeilijk achterlaten, of aan iemand anders gegeven hebben."

O’Toole belde na het voorval haar man op, omdat ze zelf de wedstrijd niet verder kon uitkijken. Ook zoonlief, die bij de ruzie betrokken geraakte, was weinig geamuseerd. "Hij was licht beschaamd over mijn gedrag, maar begreep het wel. Want hij weet dat we zo’n gedrag niet waarderen", besloot moeder O’Toole.

lees ook