"Rookverbod overtreden is niet strafbaar tot 2014"

"Tot 2014 zijn overtredingen op het rookverbod in cafés niet strafbaar." Dat stelt FedCaf, een federatie van caféhouders. Volgens FedCaf is er een lacune in de wetgeving, maar dat spreekt het kabinet van Volksgezondheid tegen.

FedCaf splitste zich vorig jaar af van Ho.Re.Ca Vlaanderen uit onvrede met het rookverbod. FedCaf vond dat Ho.Re.Ca Vlaanderen het te weinig voor cafés opnam toen het rookverbod door de beslissing van het Grondwettelijk Hof niet alleen voor restaurants, maar ook voor cafés van kracht werd. Op 30 juni is het een jaar van kracht.

Er is de "wet-Onkelinx", de wet waaruit het Grondwettelijk Hof dus bepalingen schrapte waardoor het ook op café verboden werd om te roken. Maar FedCaf haalt ook de wet-Daerden aan, die de uitzonderingen voor cafés regelt tot 2014. Die wet zou nog steeds naast de wet-Onkelinx bestaan. "Dat creëert een onduidelijke en dubbelzinnige situatie."

"We kunnen de controles niet verhinderen. De parketten kunnen rokers en café-uitbaters die de wet overtreden dagvaarden, maar dat kan voor 1 juli 2014 nooit leiden tot bestraffing", besluit FedCaf.

Op het kabinet van minister voor Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wordt dat ontkend. "De wetgeving is heel duidelijk en er bestaat een wet die al strafrechtelijke sancties vastlegt."