"Voor 21 juli beslissen over Sharia4Belgium-wet"

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil voor 21 juli een wet die organisaties zoals Sharia4Belgium kan verbieden. Dat heeft ze gezegd voor de vergadering van het kernkabinet vanmiddag. Open VLD heeft twijfels bij haar voorstel.

Milquet had na de rellen in Molenbeek van 3 weken geleden aangekondigd dat ze snel maatregelen zou nemen. Na die rellen werd Fouad Belkacem (kleine foto), de leider van de extremistische moslimgroep Sharia4Belgium, opgepakt. Hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld.

Nu dinsdag werd aangekondigd dat het wetsontwerp om radicale organisaties te kunnen verbieden, klaar is. Maar de liberalen hebben twijfels bij het voorstel. Zij vragen dat de vrijheid van vereniging gevrijwaard blijft. Ook oppositiepartij N-VA is tegen en zegt dat er al genoeg instrumenten bestaan om op te treden tegen Sharia4Belgium.

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het parlement een doorslaggevende rol laten spelen. "Als er een wet moet worden gemaakt, dan moet die gemaakt worden in het parlement. We gaan daarover discussiëren", zegt hij.

"Ik vraag een beetje coherentie", aldus Milquet. "Twee weken gelden vroeg iedereen een verbod op dit soort van organisaties. We moeten niet van standpunt veranderen." Ze wil samenwerken met het parlement, maar heeft ook een duidelijke timing. "We moeten volgens mij voor 21 juli een beslissing nemen, met een stemming over een tekst."