Belgische modeontwerpster Kaat Tilley overleden

De Belgische modeontwerpster Kaat Tilley is onverwacht overleden. De ontwerpster was bekend voor haar romantische, feeërieke kleding. Tilley was 52 jaar.

"Met grote verslagenheid en immens verdriet melden wij het plotse overlijden van Kaat Tilley, op de dag dat de zon het hoogst in de hemel staat", laat haar familie weten.

"Haar levenslange kruistocht voor schoonheid is abrupt afgebroken door een virale infectie. Zij blijft verder leven in de harten van velen, net als de wereld die ze met zoveel liefde en overgave gecreëerd heeft."

Tilley is een oud-studente van de Antwerpse mode-academie. Ze studeerde af met als thema voor haar eindcollectie "Mahler and Venice". Door heel haar carrière heen creëerde ze romantische, feeërieke kleding. Warme kleuren, laagjes, borduurwerk en andere decoratie waren vaste elementen. Ze had ook een collectie met huwelijks- en feestjurken. De ontwerpster heeft kostuums gemaakt voor artiesten als Zap Mama en Madredeus.

In 1989 werd bij de ontwerpster kanker ontdekt. "Ik heb mijn kanker vertaald in iets moois en goeds", zei ze daarover op de website van de Vlaamse Liga tegen kanker. "Vroeger was ik gesloten en verlegen, nu durf ik recht voor de raap mijn gedacht te zeggen. Nu stap ik op het probleem af en terwijl ik het bij het nekvel grijp, zeg ik "O, is het dat maar"."

De ontwerpster had haar woon- en werkterrein in Asbeek in Asse. Ze raakte ook meer bekend door haar schilderijen. "Ze maakte prachtige boeken voor ze aan haar collecties begon", zegt modejournaliste Agnes Goyvaerts. "Dat waren heel kleine, fijne tekeningen en die boeken op zich waren kunstwerken. Ze heeft altijd gezegd dat ze geen mode maakte, ze was wel met kleren bezig, maar helemaal niet met trends."

"Schoonheid is voor mij een uiting om de tristesse en de lelijkheid te overtreffen en om daardoor een glimlach te creëren", zei Tilley ooit.

In het najaar van 2010 gingen haar winkels failliet, maar daarna heeft ze wel nog een nieuw label opgestart. Tilley laat twee dochters achter.