China opent grens voor Belgisch varkensvlees

Vijf Belgische bedrijven mogen varkensvlees naar China uitvoeren. Peking heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Over de kwestie onderhandelden de provincie West-Vlaanderen, de federale overheid en het Voedselagentschap al langer met China. Dat verliep moeilijk door strenge Chinese regels, maar nu heeft Peking voldoende garanties gekregen.

"China is een grote markt, dit is een belangrijke kans", zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. "West-Vlaanderen heeft veel ervaring met de uitvoer van varkensvlees en het vlees wordt in China populairder." Minister van Landbouw Laruelle (MR) hoopt dat binnenkort alle Belgische bedrijven varkensvlees mogen uitvoeren.

Recent heeft China ook het licht op groen gezet voor de invoer van hommels en rundersperma. Binnenkort zou ook de handel in levende paarden volgen. West-Vlaanderen wil ook onderhandelen over de export van aardappelen en groenten.