Dodelijkste dag in Syrië sinds "wapenstilstand"

In Syrië zijn gisteren zo'n 170 mensen, vooral burgers, om het leven gekomen bij gevechten in verschillende steden. Dat zegt het Syrische observatorium voor de mensenrechten. Het is een van de dodelijkste dagen sinds het begin van de opstand.

Het Syrische observatorium van de mensenrechten opereert vanuit Londen en baseert zijn cijfers op getuigenissen vanuit heel Syrië.

In Homs, in Deraa en in Douma zijn telkens een 30-tal burgers gestorven. Ook is er sprake van 38 gedode militairen en sneuvelden enkele rebellen.

Ook in Idlib zou gisteren opnieuw hevig gevochten zijn. Daar zouden troepen van het regime het huis in brand hebben gestoken van de kolonel die gisteren met een MiG 21-gevechtsvliegtuig naar Jordanië is gevlucht en er asiel heeft aangevraagd. Op de Syrische staatszender werd die kolonel "een verrader" genoemd.

"Nu al meer dan 15.000 doden"

Met 170 doden is donderdag een van de bloederigste dagen sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar. Het is zeker de dodelijkste dag sinds het "bestand" dat de VN probeert af te dwingen. Op 12 april zou daarbij een wapenstilstand zijn ingegaan, maar dat is nooit gerespecteerd.

Nog volgens het observatorium zijn er nu al meer dan 15.000 Syriërs gestorven sinds het begin van de opstand.

Schoot Syrië Turks vliegtuig neer?

Het Syrische leger zou intussen een Turks gevechtsvliegtuig hebben neergehaald boven de Middellandse Zee. Dat meldt de tv-zender van de Libanese sjiitische militie Hezbollah, een bondgenoot van het Assad-regime in Damascus.

Hoe dan ook is een Turkse F-4 Phantom verloren gegaan boven zee. Volgens Turkije gebeurde dat in internationale wateren en is nu een reddingsoperatie voor de twee piloten opgestart. Volgens de Turkse regering is het vliegtuig inderdaad neergehaald door Syrië.

Als het bericht van Hezbollah klopt, zal dat de toch al gespannen relaties tussen Turkije en Syrië verslechteren. Turkije zit met duizenden Syrische vluchtelingen opgescheept en Assad beschuldigt Ankara van steun aan de Syrische rebellen.

Meest gelezen