Henry van de Velde krijgt retrospectieve in Jubelparkmuseum

In de herfst van 2013 wordt er in het Jubelparkmuseum in Brussel een retrospectieve georganiseerd van het leven en werk van Henry van de Velde. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar en architect geboren werd.

"De tentoonstelling "Henry van de Velde - Passie, functie en schoonheid" zal een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar brengen aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto's en brieven", luidt het in een mededeling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Van de Velde (1863-1957) werd opgeleid als kunstschilder, maar ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar. Hij ontwierp onder meer meubels, zilverwerk, porselein, juwelen en boekbanden, maar is ook bekend van gebouwen als de Boekentoren (foto) van de universiteit van Gent en de villa Bloemenwerf in Ukkel. Van de Velde stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op.

De restrospectieve "Henry van de Velde - Passie, functie en schoonheid" loopt van 13 september 2013 tot 12 januari 2014 in het Jubelparkmuseum. Hij is in het voorjaar van 2013 al te zien in het Neues Museum Weimar in Duitsland.