Magnette praat met Raoni over Amazonewoud

Minister van Ontwikkelings- samenwerking Paul Magnette (PS) heeft in Rio de Janeiro een ontmoeting gehad met Kayapo-stamhoofd Raoni. Die zoekt steun voor de afbakening van een eigen gebied voor de Kayapo-indianen in het Amazonewoud.

Raoni voert al decennia lang strijd voor de afbakening van een indianengebied in het Amazonewoud. De oppervlakte van dat gebied komt overeen met zowat een derde van Frankrijk. De afbakening werd in gang gezet, maar viel de voorbije jaren stil.

Intussen hebben aan de grenzen van het gebied al verschillende incidenten plaatsgevonden.

De indianen vinden dat de Braziliaanse regering haar belofte niet nakomt.

Het gesprek met Magnette duurde ongeveer twintig minuten. "Ik heb geluisterd, maar ik heb geen beloftes gemaakt", zei die achteraf.

Raoni Metuktire is een van de grote stamhoofden van de Kayapo-indianen. Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een symbool van de strijd voor het behoud van het regenwoud en van de inheemse indiaanse cultuur. Hij is een opvallende verschijning, met zijn kroon van gele veren en zijn lipschotel.

De laatste jaren zet hij zich in voor de strijd tegen de bouw van de Belo Monte-dam, een groot project voor een waterkrachtcentrale op de Xingu-rivier, in de deelstaat Pará. Het stuwmeer dat door de Belo Monte-dam zal worden gevormd, dreigt een groot deel van het leefgebied van de indianen langs de rivier onder water te zetten. De dam moet de op twee na grootste ter wereld worden, na de Drieklovendam in China en de Itaipu-dam in Brazilië