Pakistan heeft een nieuwe premier

In Pakistan heeft het parlement het vertrouwen gegeven aan de nieuwe premier Raja Pervez Ashraf. Net als zijn afgezette voorganger Gilani komt die uit de Volkspartij van de vermoorde premier Benazir Bhutto.

Met het aantreden van Raja Pervez Ashraf is een politieke crisis in het land voorlopig bezworen. Enkele dagen geleden had het Hooggerechtshof premier Yousuf Raza Gilani afgezet. Gilani zou minachting voor het hof hebben betoond toen hij eerder een onderzoek wegens corruptie had tegengehouden tegen zijn partijgenoot president Asef Ali Zardari.

De Volkspartij (PPP) van Gilani en Zardari had daarna een nieuwe kandidaat naar voor geschoven, maar ook die was in opspraak gekomen. De tweede PPP-kandidaat Ashraf kreeg nu wel groen licht in het parlement.

Daarmee is voorlopig een grote politieke crisis bezworen. De PPP is de partij van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto en voelt zich geviseerd door het Hooggerechtshof. Dat zou volgens hen in de kaart van de topmilitairen spelen die nog altijd een grote vinger in de pap hebben.