Queen heeft binnenkort historische ontmoeting

In Noord-Ierland heeft het nationalistische Sinn Fein zijn goedkeuring gegeven aan een ontmoeting tussen vicepremier Martin McGuinness en koningin Elizabeth, die volgende week een bezoek brengt aan Belfast. Het gaat om een historische ontmoeting, want McGuinness was in de jaren 70 actief bij de afscheidsbeweging IRA.

Volgende week brengen de Queen en Prins Filip een bezoek aan Noord-Ierland in het kader van het diamanten jubileum van de vorstin. In het verleden heeft Sinn Fein altijd geweigerd om de hoogste vertegenwoordiger van de "bezetter" van Noord-Ierland de hand te schudden.

Maar Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams komt daar nu op terug. "We hoeven het niet te doen, maar we doen het toch omdat het juist is, ondanks de moeilijkheden die het kan veroorzaken bij ons volk", zegt hij. Volgende week zal vicepremier McGuinness van Sinn Fein de hand van de Queen schudden in Stormont Castle, de zetel van het Noord-Ierse parlement en de Noord-Ierse regering.

McGuinness was in 1979 commandant bij het IRA, het Iers Republikeinse Leger. Enkele decennia geleden was de Britse koninklijke familie nog een doelwit voor dat IRA. Zo kwam Lord Mountbatten, een neef van de Queen, om bij een IRA-aanslag in 1979.