Regering gaat schijnzelfstandigen aanpakken

De regering gaat schijnzelfstandigen aanpakken in onder meer de schoonmaaksector, de vleesverwerking, de bewaking en het vervoer van goederen. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) zal maatregelen uitwerken met die sectoren.

Volgens de staatssecretaris zijn de sectoren zelf vragende partij omdat er sprake is van concurrentievervalsing. Heel wat Bulgaren en Roemenen blijken hier te werken als schijnzelfstandigen.

"We hebben voor die twee landen de grenzen gesloten houden, maar dat blijkt helemaal niet te werken", zegt Crombez. "Het heeft geen enkel nut als die mensen toch naar hier komen en onder een vals statuut werken. Dan doen ze nog eens concurrentie aan die oneerlijk is tegenover werknemers hier."

Roemenen en Bulgaren kunnen hier nog niet als gewoon werknemer aan de slag, wel als zelfstandige. "We moeten dat beter controleren", vindt Crombez.