Schauvliege doet extraatje bij cultuursubsidies

De Vlaamse regering heeft de meerjarige cultuursubsidies voor de periode 2013-2016 goedgekeurd. Er wordt 94,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat is 7,5 miljoen euro meer dan oorspronkelijk gepland. De adviezen voor de subsidies hadden veel stof doen opwaaien, maar blijken niet altijd gevolgd.

Er was de voorbije weken heel wat heisa over de nieuwe subsidieronde in de cultuursector. De bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) had de adviezen van de commissies online gezet. Maar zowel die beslissing als de inhoud van de adviezen werden niet goed onthaald door de sector.

Schauvliege reageerde toen dat het adviezen waren en dat de procedure nog aan de gang was. Nu is de knoop wel definitief doorgehakt. In totaal hadden 350 cultuurorganisaties een aanvraag ingediend. Daarvan zullen er 256 de komende jaren subsidies krijgen. Zo'n 100 organisaties vallen dus uit de boot. Van 43 organisaties worden de subsidies niet verlengd.

Oorspronkelijk was voor de subsidieronde een budget van 87 miljoen euro uitgetrokken. Dat is nu verhoogd tot 94,5 miljoen euro. Zo krijgen 15 organisaties die ondanks een dubbelpositief advies uit de boot dreigden te vallen, toch subsidies. Daarvoor is 3,3 miljoen euro ingepland.

Daarnaast wordt 2,6 miljoen euro vrijgemaakt voor organisaties die nodig zijn om de diversiteit en spreiding van het aanbod te garanderen. Naast de meerjarige subsidies is er een budget van 9,7 miljoen euro voor specifieke projecten.

Toch geld voor Dranouter en Jazz Middelheim

"Dit is een bewijs dat deze regering gelooft in de kunstensector", zegt Schauvliege. "Niettegenstaande de barre budgettaire tijden is er extra geld uitgetrokken om in dit dossier te landen. En om duidelijk te maken dat de regering voor de kunstensector extra inspanningen doet", treedt minister-president Kris Peeters (CD&V) haar bij.

Op een aantal punten is de minister afgeweken van de adviezen. Zo krijgen Gent Jazz, Jazz Middelheim en het Muziekcentrum Dranouter wél geld, ondanks een negatieve beoordeling. Anders verdwijnen bepaalde genres, zo klinkt het. Ook voor het Internationaal Filmfestival Vlaanderen, het theatergezelschap Het Gevolg en het Figurentheater De maan in Mechelen is er alsnog goed nieuws.

Het advies om Musical van Vlaanderen geen subsidies meer toe te kennen, was eveneens omstreden. Maar dat advies wordt wel gevolgd. "Dat betekent niet het einde van de musical in Vlaanderen. We subsidiëren bijvoorbeeld wel nog Judas (Judas Theaterproducties, nvdr), dat ook musicalproducties maakt", reageert Schauvliege.

Ook het Zuiderpershuis in Antwerpen zal niet meer worden ondersteund. Organisaties die geen structurele subsidies meer krijgen, kunnen wel nog steun vragen voor projecten, zegt de minister.

Het advies om Dranouter geen geld meer toe te kennen, was op felle kritiek gestoten van oud-premier Yves Leterme (CD&V). Hij had zijn partijgenote Schauvliege opgeroepen om daar verandering in te brengen. "Dank aan Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Vlaamse regering voor correctie ten voordele van Dranouter. Meer dan terecht! Dank", zegt Leterme nu op Twitter.

De komende maanden gaat minister Schauvliege werk maken van een evaluatie van het Kunstendecreet. "We gaan het decreet en de procedures evalueren en samen met het parlement kijken of er een bijsturing nodig is."