Spanje heeft tot maandag om bankenhulp te vragen

Spanje moet ten laatste tegen maandag formeel om steun vragen voor de noodlijdende banken. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, de Europese ministers van Financiën, gisteravond gezegd. Griekenland krijgt maandag het bezoek van de "troika".
ECB-voorzitter Mario Draghi (l) en de Spaanse minster van Financiën Luis De Guindos (r)

"Wij verwachten dat de Spaanse autoriteiten hun officiële verzoek om financiële steun tegen komende maandag zullen indienen", zo verklaarde Juncker na de bijeenkomst van de eurogroep gisteravond. De Franse minister Pierre Moscovici verklaarde dan weer dat het Spaanse verzoek er wellicht vandaag al komt. De eurogroep dringt aan bij Spanje om haast te maken, omdat de financiële markten het land steeds meer in het vizier nemen.

Gisteren werd een rapport over de Spaanse financiële sector bekendgemaakt. Twee auditkantoren hebben berekend dat er in het slechtste geval 62 miljard euro zal nodig zijn om de banken te saneren. De eurolanden hadden twee weken geleden al aangegeven dat ze tot 100 miljard euro willen vrijmaken voor de Spaanse banken.

Onmiddellijk na de indiening van het verzoek zal de Europese Commissie met de regering in Madrid onderhandelingen aanknopen over de omvang en de voorwaarden voor de leningen die de eurolanden aan Spanje zullen overmaken. Tegen 9 juli zou alles rond moeten zijn. Die dag staat de volgende bijeenkomst van de eurogroep op de agenda.

Op 9 juli treedt ook het permanente Europese noodfonds ESM in werking, de opvolger van het EFSF, het tijdelijke noodfonds. Volgens Juncker zullen de leningen voor de herkapitalisering van de Spaanse banken uit het ESM geput worden. Als het ESM toch niet tijdig opgestart raakt, zal er wel nog een beroep gedaan worden op het EFSF.

Troika gaat maandag naar Griekenland

De eurogroep, die bijeen was in Luxemburg, wil ook een dringende doorlichting van de Griekse financiën. De zogenoemde troika -dat zijn de 3 instellingen die Griekenland noodhulp geleend hebben: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)- gaat daarom maandag inspecteurs sturen naar Griekenland.

De inspecteurs zullen de achterstand opmeten die de Griekse overheid heeft opgelopen bij de uitvoering van het programma van besparingen en economische hervormingen.

Zowel eurogroep-voorzitter Juncker als IMF-voorzitter Christine Lagarde beklemtoonden dat een nieuwe doorlichting van de Griekse boeken uiterst dringend is. Door de parlementsverkiezingen van begin mei en midden juni heeft de uitvoering van de bezuinigingen en hervormingen forse vertraging opgelopen.

De eurolanden houden hun antwoord op de verzuchtingen van de nieuwe Griekse regering voorlopig in beraad. De regering van premier Antonis Samaras stuurt aan op een bijsturing van het programma, maar de nieuwe minister van Financiën Vassilis Rapanos raakte niet tijdig in Luxemburg om het verlanglijstje toe te lichten.

Volgens Griekse media zou de regering twee jaar extra tijd willen om de openbare financiën te saneren. Bovendien zouden de Grieken aan een bijkomende lening van 16 tot 20 miljard denken. Maar die vragen komen dus wellicht later op tafel. Juncker kondigde wel al aan dat het EFSF tegen het einde van de maand een nieuwe schijf van 1 miljard euro gaat vrijmaken voor Griekenland.

IMF heeft advies voor de eurogroep

Christine Lagarde van het IMF gaf op de vergadering van de eurogroep nog 2 adviezen aan de Europese ministers van Financiën. Ten eerste moet de ECB volgens haar een "meer creatief en inventief" beleid voeren dat ten dienste staat van de economische groei.

Daarnaast wil Lagarde dat noodlijdende banken rechtstreeks geherkapitaliseerd kunnen worden. Nu kan het Europese noodfonds enkel lenen aan regeringen, niet aan banken. Wat, bijvoorbeeld voor Spanje, het gevolg heeft dat de staatsschuld groter wordt.