Stad Genk wint Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid

Stad Genk heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Lokaal Cultuurbeleid gekregen. De prijs bekroont de stad omdat ze de voorbije jaren enkele "krachtige culturele sites" deed herrijzen, zoals de bibliotheek en het cultuurhuis C-mine.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege overhandigde de prijs aan het slot van de LOCUStoer voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in het cultureel centrum Berchem.

De bibliotheek in Genk werd in 2008 ingehuldigd. Het gebouw is van de hand van de Franse architect Claude Vasconi.

"Het gebouw is het resultaat van een sterke visie op toegankelijkheid en transparantie", aldus de jury. "Genk zette met een hele reeks initiatieven haar nieuwe bibliotheek snel op de kaart." De jury prijst ook het integrale beleid. In de bib huizen immers ook de heemkring, de toeristische dienst en een leescafé.

Het nieuwe cultuurcentrum C-mine, dat gebouwd werd op de beschermde historische mijnsite in Winterslag, beschikt over twee podiumzalen en een volwaardige tentoonstellingsruimte. Andere partners op de site zijn een kunstenschool, een bioscoopcomplex, een kunstenaarsatelier en ruimtes voor recreatief ondernemen en coachen.

"Zowel de bibliotheek als het cultuurcentrum van Genk zijn in hun sector inspirerende voorbeelden. Ze settelen zich niet op hun eilandjes maar kijken gedreven over de muurtjes. Daarbij hebben ze ook het lef om nog verder uit de cocon te breken en met andere sectoren verwantschap te zoeken. Cultuur is immers het cement van onze samenleving, en dat hebben ze in Genk goed begrepen", aldus minister van Cultuur Joke Schauvliege.