"Niemand is tevreden. De tekst is zwak, dat weten we"

Weinig mensen doen moeite om de slottekst te verdedigen waarmee het VN-congres over duurzaamheid in Rio werd afgesloten. "Niemand is tevreden over de slottekst. Ze is te zwak en dat weten we allemaal". De kritiek van de Europese Commissaris voor duurzaamheid Connie Hedegaard liegt er niet om.

De Verenigde Naties organiseerden de Rio+20 bijeenkomst "om de mensheid op een duurzamer pad te zetten en armoede te verlichten zonder het milieu in gevaar te brengen".

Maar alle landen rond één tafel laten praten over duurzaamheid, dat werkt blijkbaar niet. In de slottekst staan geen engagementen. Er werd enkel "een beginsel voor groene economie" aangenomen. Dat wil zeggen dat een aantal werkgroepen hierover aan de slag kunnen de volgende jaren. Maar resultaten worden niet gegarandeerd.

De reacties laten niet op zich wachten. Zelfs de deelnemers aan het congres krijgen geen positief woord over hun lippen. "De resultaten van deze top zijn duidelijk onvoldoende", reageert ook Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS). "Ik steek onze teleurstelling niet onder stoelen of banken."